Dremar - sklep drzewny, ul. Zegadłowicza 60, 71-370 Szczecin - Pilchowo

91 452 61 86, kom. 601 719 257 dremar7@wp.pl

Drewno kominkowe i rozpałkowe

Drewno kominkowe i rozpałkowe Dremar sklep drzewny Szczecin Pilchowo

Drewno kominkowe i rozpałkowe

Drewno kominkowe i rozpałkowe. Oferujemy drewno kominkowe suche sezonowane brzozowe i dębowe pakowane w workach po około 20-22 kg. Drewno rozpałkowe sosnowe suche drobno porąbane lub pocięte w kartonach po około 3 kg lub grubsze w workach po około 7 kg.

Popularność kominków i rosnące ceny innych opałów sprawia, że drewno opałowe jest obecnie bardzo popularne. Poza tym ogrzewanie w ten sposób ma wiele zalet. Zaczynając od niskich kosztów, przez przyjemną atmosferę wokół paleniska, a kończąc na ekologicznych pobudkach.

Co warto wiedzieć o drewnie kominkowym: drewno kominkowe najczęściej dostępne jest jako łupane szczapy długości około 30 cm. Sprzedaje się je luzem lub w workach. Oczywiście możliwe jest też kupno całych, długich okrąglaków (w niższej cenie) jednak pozostaje problem ich pocięcia i porąbania, a to ciężka praca.

Gatunki drewna

Każdy się zapewne przekonał, że twarde gatunki drewna palą się znacznie dłużej od innych i dają więcej ciepła. Co o tym decyduje? Czy to wpływ różnorodności składników jakie tworzą się w rożnych gatunkach drewna np. żywic? Otóż nie, wpływ dodatkowych składników jest nieznaczny. O praktycznej wartości opałowej drewna kominkowego decyduje przede wszystkim budowa samego drewna, jego zagęszczenie. Gdybyśmy ważyli polana o tej samej wilgotności przed ich włożeniem do kominka, to przekonalibyśmy się, że czas ich spalania jest wprost proporcjonalny do ich wagi. Z pewnym uproszczeniem można powiedzieć, że to pochodna gęstości budowy danego gatunku, gęstości czyli stosunku masy do objętości, wyznacza czas jego spalania.  Mówiąc potocznie „im więcej drewna w drewnie” tym dłużej się ono pali.

Zawartość dodatkowych składników w niektórych rodzajach drewna, takich jak żywice, może jedynie nieznacznie podnieść ich wartość cieplną. Jednak to, co dla przeciętnych użytkowników kominków i pieców jest namacalne, to, co decyduje o tym, że jedne gatunki drewna przedkładane są przez nich nad inne, to jest zazwyczaj gęstość drewna.

Metr przestrzenny

Inaczej niż w wypadku węgla w handlu drewnem stosuje się miary objętości a nie masy. Jednostką jest „metr przestrzenny” (mp), to ilość drewna zajmująca 1 m³ przestrzeni magazynowej. Drewno kominkowe występuje w postaci szczap lub okrąglaków, nieuniknione jest więc zmarnowanie części objętości na puste przestrzenie. W związku z tym przyjmuje się, że 1 metr przestrzenny to średnio 0,7 m³ drewna co odpowiada masie 400–500 kilogramów. Różnice mogą być tu jednak bardzo duże, a to przekłada się na zmianę wartości opałowej (i koszt ogrzewania). Przykładowo wartość opałowa 1 mp drewna buku lub dębu w postaci grubych okrąglaków (pow. 14 cm średnicy) jest około dwukrotnie wyższa niż tego samego drewna w postaci gałęzi (4–7 cm średnicy) czy nieułożonych szczap!

Bardzo ważnym parametrem jest także wilgotność. Świeżo ścięte drewno ma wysoką wilgotność. W związku z tym dużo część energii (rzędu 30%–40%) powstałej przy spalaniu zostaje stracona na odparowanie wody. Ponadto powstaje dużo sadzy. By drewno osiągnęło zalecaną do palenia wilgotność 20% musi schnąć pod dachem przez około 2 lata. Warto więc dowiedzieć się u sprzedawcy kiedy zostało ścięte. Drewno kominkowe i rozpałkowe.